Brexit update per 1-1-2022

Alle info omtrent de Brexit.

29-11-2021
Brexit update per 1-1-2022

Het Verenigd Koninkrijk (VK) scherpt vanwege Brexit vanaf 1 januari 2022 de douane-eisen fors aan.
Zorg dat u tijdig hierop bent voorbereid. De verantwoording hiervoor ligt bij u zelf alsmede bij uw klant importeur in het VK. Zo voorkomt u dat u aan de grens van het VK of zelfs al in de Europese haven stilstaat.

Betreffende verplichte invoeraangifte in VK per 01.01.2022

Direct bij binnenkomst in het VK is per 01-01-2022 een invoeraangifte nodig. De regeling voor zes maanden uitstel via een achteraf aangifte komt per 31.12.2021 te vervallen. Een beschrijving van de ontwikkelingen van de douaneformaliteiten is goed online weergegeven op de site: www.getreadyforbrexit.eu


Export

Vanaf 1 januari 2022 zal in het VK tevens intensiever worden gecontroleerd op het hebben van een REX-verklaring. Op de factuur moet worden vermeld dat goederen van Europese oorsprong zijn. Het niet verklaren van de oorsprong van de goederen kan onnodige kosten met zich meebrengen.

  • Goederen met een waarde van minder dan €6.000,-. Hiervoor mag de exporteur zelf een verklaring op de factuur zetten wat betreft de oorsprong. Dat kan door middel van deze tekst: ‘The Exporter of the products covered by this document (Exporter Reference No….) declares that, except where otherwise clearly indicated, these products are of EU Preferential origin’.
  • Goederen met een waarde hoger dan €6000,-. Hiervoor moet de exporteur een geregistreerd exporteur (REX, Registered Exporter) zijn. Dit is uw eigen verantwoording! Dit voorkomt het onnodig af moeten dragen van invoerrechten van uw klant in het VK aan der Engelse Douane.

De REX-verklaring kan worden aangevraagd bij de Nederlandse Belastingdienst/Douane via de volgende link: https://lnkd.in/gveUxY-a