Definitieve forse verhoging Duitse Maut

De Duitse regering heeft de stevige verhoging van de Maut, de tolheffing voor het wegvervoer, goedgekeurd. Deze verhoging is het gevolg van de invoering van een CO2-belasting van € 200 per ton CO2 vanaf eind 2023. De extra inkomsten zullen voornamelijk worden gebruikt om investeringen in het spoor te financieren.

24-07-2023
Definitieve forse verhoging Duitse Maut

Voor een 40 tons Euro-6-truck zou dit neerkomen op een extra Maut van € 0,20 per kilometer boven op het bestaande tarief van € 0,19 per kilometer. Naast de CO2-toeslag wordt de tolgrens voor vrachtwagens verlaagd van 7,5 ton naar 3,5 ton vanaf 1 juni 2024, waardoor ook lichtere bedrijfswagens onderhevig worden aan de regeling. Emissievrije vrachtwagens zijn vrijgesteld van de heffing tot eind 2025, daarna betalen ze 25% van het reguliere tarief. Dit plan moet nog worden goedgekeurd door het Duitse parlement.

De verhoging van de Duitse Maut en de invoering van de CO2-belasting heeft impact op het transport naar Duitsland en landen waarbij er door Duitsland gereden moet gaan worden. Het zal leiden tot hogere kosten voor transporteurs en mogelijk hogere consumentenprijzen.

Lees meer op TLN.