Twente; de logistieke hotspot

Jaarlijks publiceert logistiek.nl een lijst van logistieke hotspots in Nederland. Steevast staat Twente in de logistieke hotspots top 10 van Nederland. Met de komst van logistieke spelers op het XL businesspark in Almelo, de combi terminals in Almelo en Hengelo, de railterminal Bad Bentheim en de A1 als ader naar Duitsland (en uiteindelijk Polen), wordt deze positie alleen maar sterker.

Al denken toeristen bij Twente vaak aan rust en natuur dan aan vervoer, en soms is de Tukker sterk in navelstaren en zegt liever ‘doe normaal dan doe je al gek genoeg’, toch kan deze regio meer dan gedacht. Naast de logistieke ondernemingen zit er ook veel maakindustrie in de regio, net als agrofood en gezondheidszorg.

Zoals bij vele branches maken niet de statistieken, maar juist de mensen het verschil. Door creativiteit, intelligentie en nieuwe ideeën worden oplossingen bedacht. De door de mens toegevoegde waarde van vandaag, merk je in de dag van morgen.
De economie is meer dan alleen winst maken. Het gaat om het bewaken van banen, van mensen, van families, het mede mogelijk maken van consumptie en luxe en trotse mensen. De (logistieke) economie verenigt niet alleen landen met elkaar, maar brengt ook de mens dichter bij elkaar.

Maar wat houdt een logistieke hotspot nu daadwerkelijk in? Een logistieke hotspot is een regio in Nederland met:

  • Voldoende geschikt logistiek personeel
  • Voldoende bouwgrond en/of geschikte bestaande panden
  • Meewerkende overheidsinstanties
  • Gemotiveerd personeel
  • Aanwezigheid van goede infrastructuur
  • Een goede bereikbaarheid van de logistieke knooppunten.

De komende jaren worden honderden mensen gezocht om aan de vraag naar logistieke medewerkers en chauffeur te voldoen. Dit biedt kansen op allerlei vlakken. De ligging van Twente is wellicht onlogisch voor het groeperen van binnenland vervoer, maar uitstekend geschikt voor vervoer naar Duitsland, Scandinavië en landen in Oost-Europa als Polen, Tsjechië, de Baltics of Hongarije.

Het meeste wegtransport komt in dat laatste geval tenslotte over de A1 en rijdt daar de Nederlands-Duitse grens over. We kennen overigens de problematiek met wegvervoer in Nederland, dichtslibbende wegen door het vele (vracht)verkeer, langere looptijden en hogere kosten. Met de komst van een geoliede terminal in Almelo kunnen containers ook met de binnenvaart vervoerd worden. Dit lijkt weliswaar een dag langer te duren, maar in de praktijk blijkt steeds vaker dat de looptijd even lang is.

Ondanks dat Duitsland besluit om het Maut netwerk enorm te vergroten, lijkt in de groei geen kentering te komen; sterker nog, we verwachten Twente juist als perifere regio dankzij buurland Duitsland een grote kans heeft om uit te groeien tot logistieke hotspot nummer 1.

Tenminste, dat is onze verwachting. Beijer is er klaar voor. U ook?

Deel dit bericht
Share on Facebook
Facebook
0Share on LinkedIn
Linkedin
Tweet about this on Twitter
Twitter
Comments for this post are closed.